More selected projects

KONSTA(U)KTION och KONSTNÄREN release på hangmenProjects
18 december kl 17.00-21.00

Till våra vänner och kollegor i konsten!

Under december ordnas en konsta(u)ktion för det chilenska folkets kamp!

Konstnärer har bjudits in att donera verk. De donerade verken presenteras endast den 18 december för att sedan auktioneras ut den 20 december. Även andra konstaktörer har bjudits in att bidra med sina tjänster som till exempel kreativ andlig reading, konstpromenad, ateljésamtal och konstpolitiskt terapisamtal.

Via sociala medier följer vi på avstånd det övervåld, tortyr, våldtäkter och övergrepp som folket i Chile har utsatts för av staten via militärer och poliser under senaste veckorna. En humanitär katastrof enligt människorättsorganisationer, där unga, äldre, kvinnor och män utsätts dagligen. Idag finns det hundratals människor i Chile med permanenta skador i det ena eller båda ögonen, skador som dessa människor aldrig kommer att tillfriskna ifrån och som medvetet orsakats av militärer och poliser.
Röda korset i Chile har gått ut med information om att deras förnödenheter för första hjälpen börjar ta slut. Läget ser tyvärr inte ut att bli bättre utan har försämrats. Vad kan vi göra för att solidarisera oss och hur kan vi inom konsten engagera oss till stöd för det chilenska folkets kamp?

Du som köpare har möjlighet att bjuda på verk och stödja kampen för ett demokratiskt samhälle! Pengarna går oavkortat till folket som lidit av polisens och militärens repressiva våld.

Vi (Macarena Dusant, Mariana Silva Varela, Paola Zamora) har alla rötter i Chile men har levt större delen av våra liv i Sverige. Många av oss återupplever idag den fasansfulla tiden som diktaturen innebar för det chilenska folket. Vi ser ett stort behov av att stödja dem i deras kamp och vi går den vägen som vi kan och det är via konsten. Med hopp om ditt stöd,

Macarena Dusant, konstvetare, Mariana Silva Varela, konstnär och Paola Zamora, curator

Visning: 18 dec 17:00-21:00
Konsta(u)ktion: 20 dec 17:00-21:00
Plats: hangmenProjects, Ringvägen 86, T-Skanstull
Kontakt: auktionforchile@gmail.com
Du kan ta del av verken på Instagram: @chile18_21

-----------------------------------------------------------------------------------

KONSTNÄREN har två saker att fira: Släppet av årets sista nummer, med tema Arrangörer, och premiären för KONSTNÄREN podcast. I det första avsnittet möter vi konstnären Éva Mag. 

Under kvällen finns det nya numret att köpa till releasepris. Vi säljer också numren du missat från året som gått. Halva summan av intäkterna doneras till konsta(u)ktionen till stöd för det chilenska folkets kamp för jämlikhet, demokrati och rättvisa. 

KONSTNÄREN podcast – en konstnär, en process
KONSTNÄREN nya podcast är en serie kortdokumentärer i poddformat. I varje avsnitt porträtteras ett konstnärskap utifrån en konstnärlig process inför, under eller efter ett specifikt projekt. I premiären följer KONSTNÄREN:s chefredaktör Sofia Curman skulptören Éva Mag på hennes resa mot performancebiennalen Performa i New York. 
Lyssna på KONSTNÄREN podcast där poddar finns eller på kro.se

Mer om avsnittet: 

Skulptören Éva Mag har uppmärksammats stort för sina kroppar skapade av textil och lera. Hon syr fodral, eller hudar, av tyg och stoppar dem med blöt lera. Hon kallar det ”att göra kropp”.  I november i år var det premiär för hennes hittills mest omfattande verk, Dead Matters Moves, på Performa i New York. 
Tio dansare som tillsammans med henne i en undersökande och improviserad koreografi skapade tio lerkroppar under sex dagar. Hela processen skedde inför publik i The Gym i Judson Memorial Church vid Washington Square Park, en klassisk plats för progressiv dans. I KONSTNÄREN podcast talar Éva transparent om självtvivel, kroppsbetraktelser och om varför textil alltid kommer före den förföriska leran. 

KONSTNÄREN nr 4 2019
Arrangörer
I årets sista nummer av KONSTNÄREN uppmärksammar vi arrangörerna. De som ser till att konsten möter en publik. Det är uppenbart att den främsta drivkraften för den som startar en utställningsverksamhet är behovet av att skapa någonting nytt, att fylla ett tomrum man har identifierat på konstscenen. Det finns hundratals initiativ runt om i landet, många har startat de senaste åren, kanske som en reaktion på ett hårdare politiskt klimat och på ett slags paradigmskifte i konstlivet där de etablerade institutionerna inte räcker till för den mångfald av uttryck som samtidskonsten består av. KONSTNÄREN har träffat en handfull av dessa och pratat om stora ambitioner och lika stora utmaningar.